Hoe behandel je een wespen- of hoornaarsteek?

Ben je gestoken in de mond of keel, heb je abnormale pijn of zwelling, voel je je misselijk of kortademig? Neem dan onmiddellijk contact met een arts of bel indien nodig 112.

In sommige gevallen kan de steek van een wesp of hoornaar een allergische reactie veroorzaken die in zeldzame gevallen tot de dood kan leiden. Zoek bij meerdere steken dan ook altijd medische hulp.

Doorgaans loopt het niet zo’n vaart en kom je er met de schrik en een korte stekende pijn vanaf. De lokale zwelling zal na een paar uur beginnen afnemen en zou na ongeveer 24u volledig weg moeten zijn. De stekende pijn gaat over naar een zeurende, jeukende lokale pijn.

Meteen na de steek de zone afkoelen met een koud kompres of coldpack en nadien aanbrengen van een kalmerende zalf is in de meeste gevallen voldoende.

Denk er wel aan dat het gif van een wesp een feromoon bevat dat andere wespen in de omgeving agressiever maakt. Ben je gestoken of dood je een wesp in de buurt van een nest let dan goed op! Eén wesp kan tot wel 10 keer na elkaar steken

Terug naar overzicht

Zit u met een wespenprobleem?

Contacteer ons
Contacteer ons